Disqus

Kommenteringssystemet Disqus används på många av traditionell massmedias hemsidor såsom de hos SVT och Svenska Dagbladet.

Systemet är bra genom att det ger en överblick av varje kommentators aktivitet på olika sidor samt en förteckning med användarens alla kommentarer. Man kan därigenom få en ganska bra uppfattning om exempelvis vilka ämnen som intresserar respektive kommentator. Emellertid dras systemet med ett besynnerligt beteende där kommentarer flyttas runt i spalten och gör letande bland inläggen till ett tidskrävande arbete. En annan dålig egenskap är att av modereringen borttagna kommentarer byter avsändare till ”Guest” vilket gör det ännu svårare att förstå sammanhangen i de diskussioner som drabbats av radering av vissa kommentarer. För att ytterligare försvåra för läsarna finns det tydligen en andra typ av modereringsradering där kommentaren försvinner fullständigt och alltså inte lämnar kvar sin rubrik med avsändaren Guest. Den senare tycks användas när moderatorerna vill begrava riktigt obekväma sanningar.

Annonser

2 thoughts on “Disqus

    • Nja, jag skrev inte att alla borttagna kommentarer byter avsändare till Guest, eller hur? Dessutom framgår det i meningen att det handlar om kommentarer i diskussioner. Det är i alla fall inte bra för dokumentationen och sammanhanget att avsändarnas namn försvinner. Varför vill man anonymisera sina ”offer”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s