Riksdagens ombudsmän saknar tänder och några andra saker

Den 4 november fick jag följande svar från Riksdagens ombudsmän, mera kända som Justitieombudsmannen (JO):

RIKSDAGENS OMBUDSMÄN

BESLUT

2011-11-02

Diarenummer 5428-2011

Magnus Johansson

Er anmälan till JO

Ni har anmält Myndigheten för radio och tv till JO.

Er anmälan har granskats, se bifogad information.

Ärendet avskrivs från vidare handläggning.

Per Lagerud
Byråchef

Anna Sellin
Föredragande

JO skickade även med en bilaga:

RIKSDAGENS OMBUDSMÄN

Information om handläggningen hos JO

JO:s granskning är inriktad på att grundlagens krav på saklighet och opartiskhet iakttas samt på att grundläggande fri- och rättigheter respekteras. I centrum står myndigheternas sätt att handlägga ärenden och i övrigt utföra sina uppgifter, snarare än deras bedömningar av enskilda sakfrågor. JO kan inte ändra domar eller beslut och inte heller bestämma om skadestånd.

Det kommer många anmälningar till JO. Alla granskas av erfarna jurister. Därefter belutas vad som ska göras, t.ex. om anmälan ska skrivas av, överlämnas till annan myndighet eller tas upp till vidare utredning. JO:s beslut behöver inte motiveras och kan inte överklagas. Att en anmälan skrivs av är inte samma sak som att den ansetts obefogad.

På grund av det stora antalet ärenden måste ett beslut om avskrivning formuleras mycket kortfattat, men det grundas i allmänhet på ett eller flera av nedanstående skäl.

 • Anmälan gäller missnöje med en myndighets beslut. – Beslut kan ofta överklagas till en högre instans och JO:s prövning bör inte föregripa eller ersätta detta. Beslut bygger dessutom ofta på bedömningar. I bedömningsfrågor kan man ha olika uppfattningar utan att någon av dem behöver vara felaktig.
 • Anmälan innehåller alltför knapphändiga uppgifter eller är svår att tyda.
 • Anmälan avser händelser eller förhållanden som ligger långt tillbaka i tiden (sådant som inträffat för mer än två år sedan utreds i princip inte).
 • Det har inte framkommit annat än att den som anmälts i väsentliga delar har handlat på ett korrekt sätt eller så har myndigheten själv rättat till det anmälda missförhållandet
 • Det finns inte tilräckliga skäl för JO att ta upp ärendet, trots att gällande regler inte har följts i alla delar.
 •  Anmälan gäller något som JO inte har till uppgift att granska.

JO kan eller vill eller törs inte göra något åt ärendet men säger samtidigt att det inte behöver betyda att det är obefogat och att man inte vill föregripa en rättslig prövning.

OK, då får det bli rättslig prövning. Återkommer.

Annonser

6 thoughts on “Riksdagens ombudsmän saknar tänder och några andra saker

 1. Detta är PK-politik i ett nötskal!

  Myndigheter som är satta att upprätthålla våra lagar och förordningar lierar sig i stället med politikerna och tjänar ”dirty money” på hela baletten!

  Det är rakt av avskyvärt, fegt och kanske t o m olagligt (enligt mitt sätt att läsa lagboken), men en myndighetsjurist hittar säkert undantag där det klart och tydligt står att ingen är skyldig till något, så länge de arbetar iförda statens koppel och munkavle!

  • Tack för kommentar, Stig!

   Egentligen ska det ju inte vara politik eftersom det är en rättsfråga, men den felaktiga och galna sammanblandningen är ju som både du och jag vet i det närmaste total. Sverige kommer nog inte att visa sig bättre än USA på denna punkt heller.

 2. Om alla myndigheter skulle vara tvungna att behandla vartenda klagomål från varenda rättshaverist så skulle samhället bryta samman.
  Vilket blir Magnus nästa steg? Jag utgår ifrån att HD liksom granskningsnämnden och JO inte kommer att pröva saken, så vad följer sedan? Europadomstolen? Och därefter FN:s säkerhetsråd?
  Ge upp, Magnus! Skaffa ett liv istället.
  (Och framför allt;sluta fördärva Ring P1:s debattforum! Det håller rätt dålig kvalitet redan nu så det finns ingen anledning att du skall förstöra det fullständigt.)

  • Tack för kommentar!

   En rättshaverist är någon som har fel i sak men fortsätter att plåga rättssystemet med ständiga överklaganden. Jag har ju däremot rätt i sak och kan därför inte jämföras med en rättshaverist. Att du så tidigt i din kommentar ändå försöker dig på den smutskastningen säger en hel del om dig, Sockervadd. Du har lika lite som någon annan bevisat att jag har fel i sak. Du kan inte ge en försvarbar definition på ”naturligt infödd medborgare” (”natural born citizen”) men du ägnar dig gärna åt fullständigt struntprat.

   Du frågar efter nästa steg. Det blir troligen en vanlig polisanmälan.

   ”Ge upp, Magnus!” Ha, ha, ha! Varför ska jag följa ett råd från någon som inte ens känner till definitionerna på de begrepp som är centrala i hela affären?

   ”Och framför allt;sluta fördärva Ring P1:s debattforum!”

   Ha, ha, ha! Det är ju tvärtom du och andra kommentatorer som fördärvar det forumet med er obefintliga sakkunskap.

 3. @Sockervadd: Jag förstår inte att du kan säga en så elak sak om Magnus!?!?

  Först av allt är han varken galen eller ute i ogjort väder som du försöker påskina!

  Att en människa som har rätt också kräver att få rätten till att framföra denna sin rätt är väl inte för mycket begärt i detta land som sägs vara en demokrati, men för varje dag som går ser jag hur allt skärs ner och in kommer diktaturfasonerna fram.

  Inte ens du Sockervadd kan vara omedveten om den saken! Är du det så tillhör du antingen de olyckliga som saknar hjärna eller så är du vilse-/lättledd och därmed den som bäst personifierar begreppet galning!

  Till sist, varför beter du dig som en galning gentemot Magnus? Varför dessa osakliga, osmakliga och rakt av elaka påhopp på en person som söker efter rättvisa!?!?

  Är detta verkligen den du är bör du inte delta i t ex P1 eller andra diskussionsforum heller för den delen eftersom du inte kan acceptera andras åsikter och föra en debatt på en saklig nivå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s