Korrupt moderering på Ring P1:s nätforum

Debattprogrammet Ring P1 vill verka bättre än det är. Ansvarig utgivare Ylva M Andersson gjorde högtidliga uttalanden om programmets värnande om en fri och öppen debatt, men inte helt oväntat kunde man inte leva som man lärde.

I artikeln ”Fortsatt anonym kommentering men ökad dialog med redaktionen” kan man på Ring P1:s hemsida läsa:  ”Ylva M Andersson är Ring P1:s ansvariga utgivare: – Ring P1 – såväl i radion som på webben – ska vara en självklar arena för det demokratiska samtalet: en arena med skyhögt till tak, där också de mest extrema och kontroversiella åsikterna får brytas.”

Detta låter ju jättebra, men visade sig vara en lögn. Modereringen av kommentarer på Ring P1 är allvarligt korrupt och alls inte något ett public service-företag som Sveriges Radio borde tillåta. Artikeln ”Ska riksdagen gå på gudstjänst?” har kommenterats flitigt, så även av mig. Det gick bra att kommentera och diskutera artikeln fram till fredag kväll den 23 september då något hände med modereringen, och det blev för mig omöjligt att posta kommentarer som fick vara kvar trots att de inte bröt mot kommenteringsreglerna. Är det så att modereringen utanför normal arbetstid tas över av andra än redaktionen? I så fall borde ju redaktionen ha förvissat sig om att modereringen inte korrumperas när de själva inte sköter den, eller hur?

Uppdatering 2011-09-25:

Vid kontakt igår med Anna Engholm, projektledare på Ring P1, bekräftade hon att det är företaget Interaktiv Säkerhet i Varberg som sköter Ring P1:s moderering både vardagar och helger men att modereringen övervakas av Ring P1-redaktionen på vardagar. Detta var en mycket väntad bekräftelse eftersom regelbrotten i modereringen ökade så markant när Interaktiv Säkerhet i Varberg lämnades fritt spelrum från och med i fredags kväll. Det är ingenting mindre än en skandal att Sveriges Radio anlitar ett så korrupt företag som Interaktiv Säkerhet i Varberg att sköta modereringen på ett internetforum som ansvarig utgivare säger ska vara ”en självklar arena för det demokratiska samtalet”.

Uppdatering 2011-10-02:

De senaste dagarna har modereringen på Ring P1:s forum uppvisat allt större tolerans; så pass att jag trodde att kanske Interaktiv Säkerhet i Varberg var entledigade. Jag skrev följande kommentar som dock raderades inom någon minut vilket tyder på att det ökända företaget i Varberg ännu är med i matchen.

SV:RE:off topic – Ring P1 bestämmer agendan

Alla kommentarer verka få stå kvar nu, även de som likt JLR:s bryter mot kommenteringsreglerna. Har Interaktiv Säkerhet blockerats från att moderera, eller har man helt lagt om stil i Varberg? Vad är det som händer med Ring P1? Är det kaos på redaktionen?

JLR: ”Vissa ´personer släptes aldrig fram och andra var kontaktade av programledarna och fick vara med och låtsas som om de själva hade ringt.”

Det är väl ingen som får ringa spontant och vara med i programmet, eller hur? När Stig Olsson och jag försökte starta Ring P1-debatt om Obamas olaglighet som USA:s president blev vi informerade om att det först skulle hållas undersökande samtal och sedan att vid en eventuell medverkan i programmet redaktionen skulle ringa upp. Det korrekta namnet på programmet borde alltså vara ”P1 ringer upp”! Naturligtvis blev det ingen debatt om megabrottslingen Obama.

cyberord.wordpress.com
Magnus Johansson,
2011-10-02 10:32

Uppdatering 2011-10-11:

Kommenteringen till artikeln De vägrar stå bredvid (SD) i tv har ikväll plötsligt tagits bort. På slutet av den kommenteringen hade signaturen Gunnar och jag en verbal tvekamp, i vilken ämnet Obamas olaglighet som USA:s president ingick, där Gunnar inte missade många chanser att skämma ut sig själv. Istället skrev jag nedanstående kommentar till artikeln ”Det håller inte, Juholt bör avgå” men den fick inte vara kvar många sekunder. Det verkar vara väldigt känsligt detta med Barack Hussein ”The long-legged mack daddy” Obama:

Juholt och The long-legged mack daddy

Upprördheten är stor beträffande Håkan Juholts påstådda okunskap och åtminstone halvskumma vandel. Det är helt i sin ordning att vara upprörd över det eftersom det framstår som misstänkt kriminellt, men jag kan inte låta bli att jämföra med USA:s så kallade president som inte bara olagligen sitter i Vita huset utan även gör det med ett stulet socialförsäkringsnummer. Juholt är på sin höjd en lägre hallick i den politiska korruptionens värld; den långbente överhallickkungen i Washington DC lirar i en annan division.

cyberord.wordpress.com
Magnus Johansson,
2011-10-11 19:44

Annonser

8 thoughts on “Korrupt moderering på Ring P1:s nätforum

 1. Hmmm…. är det inte Interaktiv Säkerhet som sköter modereringen åt Newsmill också?

  I så fall är det här riktigt allvarligt och det företaget bör verkligen synas i sömmarna… Jag får direkt känslan av att de kanske modererar åt fler, typ Aftonbladet, Expressen m fl och det skulle då förklara varför jag har en sån hemsk känsla av totalcensur!

 2. Att skittidningar som Aftonbladet och Expressen och korrupta nyhetssidor som Newsmill köper tjänster av Interaktiv Säkerhet är ju inte så anmärkningsvärt, tycker jag, men att Sveriges Radio gör det är skandal. Ring P1:s dialogredaktör Malin har lovat mig en e-postdiskussion om ”hur Ring P1:s debattforum förhåller sig till YGL [Yttrandefrihetsgrundlagen]”. Spännande fortsättning följer …

 3. Debattprogrammet Ring P1 09.20-10.00 är och förblir en försämring av vad som fanns i form av programmet Klarspråk före 9:e jan. 2004. Den kuppartade nedläggningen av Klarspråk mot lyssnarnas högljudda protester syns vara en medveten plan för att inskränka lyssnarnas möjligheter att föra en meningsfull samhällsdebatt. Det blev också början till nedläggning av en rad andra för lyssnarnas påverkan i samhällsdebatten viktiga programm, t.ex nedläggningen av Vår Grundade Mening. Det som gör SR:s agerande än mer upprörande är att ledningen ännu inte nu 2011, efter sju gångna år har besvarat lyssnarnas protester http://www.klarsprakare.se/?page_id=5 utan försöker tiga ihjäl den skrivelsen också på Ring P1:s webb-forum genom att hänvisa till off topic – Vägrar att ta diskussionen om utformningen av debatten i Sveriges Radio.

  • Ja, Sveriges Radio är rädda för sanningen — allting kokar ner till det. Låter man människor komma till tals på ett öppet och ärligt sätt kommer sanningen fram, och det vill SR till varje pris undvika. För att dock inte framstå som så veritofobiska som man är skapar man en styrd och korrupt kontrollerad debatt som den i Ring P1 och hoppas att gemene man tycker att den duger. Denna förhoppning från SR:s sida är dock utsiktslös eftersom sanning och rättvisa till slut kommer att segra.

   För att under tiden hjälpa till i denna process ber jag härmed alla Föreningen Klarspråks medlemmar och sympatisörer att deltaga i debatterna på Ring P1 samt påtala de ideliga överträdelser av programmets egna bestämmelser som dess medarbetare eller leverantörer gör; de är som sagt inte bara rädda för sanningen, de är korrupta också.

 4. Magnus Johansson tycks vara den som kan bedöma vad som är korrekta kommenteringsregler eller ej. Det vore bra at få exemplifieringar så att man kan se hans urskillningsförmåga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s